Välkommen till utställningen på naturum Trollskogen:
Naturbilderna, som är fotograferade på norra Öland, finns att beskåda från måndagen den 17:e augusti till och med den 20:e september.
Här finner du bildens namn samt en kort berättelse om varje bild.
Oftast finns det en liten story kring en fotograferad händelse och hoppas att du som betraktare kan få ut mer av bilden när du känner till bakgrunden och för all del platsen där bilden är tagen.
Ni får tänka er att bilden på staffliet är nummer ett följ numrering medurs.

 1. “Vit Hägring” (stafflibild) En ägretthäger födosöker i Grankullavik, det är helt stilla och plötsligt blir ljuset så där magiskt. Ett ljus som försvann lika fort som det dök upp men jag han ta några bilder.
  Bilden vann SM i fotografi Naturklassen 2019
 2. “Sagoskogen”   Två ägretthägrar flyger förbi dom trolska trädstammarna på Ölands norra udde. Det är trädstammarna som ger den här bilden en förnimmelse av en sagoskog. Dom två vita hägrarna lyfter upp den trolska stämningen i bilden.
 3. “Snöfåglar”  Det är april och vattnet i Frönäsbäcken går ganska högt. Sjömarken blir vattensjuk vilket gillas av allehanda fåglar. Två ägretthägrar landar och med karaktäristiska ryckiga och stela rörelser letar dom efter allehanda godsaker. Plötsligt börjar det snöa och den där bilden som man önskar kan “knäppas”.
 4. “Ormvråk i sidvind”   Vintertid så sitter dom där, ormvråkarna, på stolparna utmed 136:an. Förmodligen hoppas dom på en trafikdödad hare, eller får dom allt bemöda sig med att ta någon mus vid vägkanten. Den här ormvråken lyfter från sin stolpe, på väg att ta ett byte. Den kraftiga sidvinden gör uppdraget extra svårt. Man ser hur fjädrarna spretar i vinden. Hur det gick med bytet vet jag inte men en häftig bild blev det allt.
 5. “Utterattack”  Det är så trevligt att uttern har ökat i antal. Länge levde dom en tynande tillvaro men nu ökar dom i antal och man springer på dom allt oftare. Den här uttern mötte jag en morgon på Ölands nordvästkust, det blåste hårt och vågorna gick höga. Som skicklig simmare var vågorna inga problem, tvärtom tycktes den gilla att jaga i vågorna. Själv låg jag i strandkanten och kom mycket nära, nästan allt för nära för att få bilder med ett 400 mm teleobjektiv. Ett häftigt möte med ett häftigt djur. Observera att fisken i munnen ser ut att vara en svartmunnad smörbult, en art som med människans hjälp har spridit sig till Östersjön.
 6. “Tärnor på kalk” Ölandskalken kan ha skiftande nyanser, vid Stenindustrin i Sandvik kan man se dessa bearbetade kalkskivor uppradade utmed vägen. Hit kommer varje år flera par av silvertärnan, deras parningsritualer med fiskgåvor är alltid lika häpnadsväckande att skåda. Här överlämnas en storspigg, allt för att imponera och knyta tätare band med sin partner.
 7. “Drömsk spovsnäppa”  Det här är en av mina favoritbilder, en trött spovsnäppa med fantastiska färger rastar en stund på sin färd söder ut. Häckningsbestyren är över och redan i juli månad drar dom syd mot övervintringslokalen. Högsommaren till trots är alltså juli månad en höstmånad sett med en vadares ögon. Bilden är tagen på en orde i nordost.
 8. “Miljökämpen”  Det är vinter och vinden är svinkall här ute på Nabbelunds hamnpir. När jag gått ur bilen ser jag något i ögonvrån, en gärdsmyg har flugit fram till bilen. Fågeln kaxar upp sig rejält mot bilen och räds inte alls detta stora monster som inkräktar i reviret. Bilden är ju ganska kul men förmedlar också ett mycket allvarligare budskap.  När jag tittar på bilden tänker jag alltid på Gretas kamp för miljön.(Nu fortsätter vi på den andra väggen)                                                                                       –
 9. “Skärfläckan”  Nu är vi på Högby hamn, en trevlig fågellokal som alltid bjuder på något trevligt i fågelväg. Denna dag  är det skärfläckorna som visar upp sig på den sandiga gräsbevuxna vall mot havet. En svartvit fågel gör sig riktigt bra på en avskalad svartvit bild.
 10. “Duvhök i starflock”  Vi är fortfarande på Högby hamn som denna dag har samlat tusentals starar som flyger av och an i fina formationer. Plötsligt attackeras flocken av en duvhök och luften fylls av starar i ett välordnat kaos. Duvhöken blir förvirrad av mängden och dra sakta bort.
 11. “Svanfajt”  Mängder av knölsvanar födosöker på hornsjön. Just nu i augusti finns där cirka 50 individer, isfria vintrar är dom 100 eller fler. Däremot kan sjön, trots att den är Ölands största, bara hysa några få häckande par. Knölsvanen som kan vara en riktigt sur typ tolererar inte närgångna rivaler under häckningen så slagsmålen ligger aldrig långt borta. Det här är inga vanliga smågnabb utan kan vara en strid på liv och död. I just det här slagsmålet, som varade i en halvtimma, var fyra individer inblandade, en av dom var en hårsmån från döden men räddades i sista stund av sin partner. Bilden är tagen från kanot.
 12. “Skräntärnan” Vi håller oss kvar med kanoten på Hornsjön och kan inte låta bli att häpna över skräntärnans, som är världens största tärna, precisionsdyk efter föda. Det är med full kraft denna tärna träffar ytan och inte sällan dom träffar rätt. Allt går så snabbt och det är tusentals bilder som ligger bakom just denna bild. Tärnorna häckar inte här utan på en fastlandsö och flyger alltså i skyttetrafik över sundet, från tidig morgon till sen kväll, för att hämta mat till sina ungar….imponerande!
 13. “Djungelfläckan”  Det är Högby hamn och strandväxtligheten står hög detta år. På mage med kamera i nässlor och mållor skyndar plötsligt en skärfläcka förbi….det blir en drömlik djungelbild!
 14. “Fyrbocken” Vad vore en bildutställning från norra Öland utan en bild på Högby fyr? Den här förmiddagen är det herr bock som är på väg rakt ut i havet. En simtur i riktning mot Gotland sen ånger och tillbaka mot Öland igen.  Jag har sett detta fenomen flera gånger och tror att det är någon form av avlusningskur.

   

  Tack för att ni tittade in på utställningen, hoppas att ni haft mycket nöje.
  //Hans Olsson