Välkomna till min fotoutställning!
Här följer en kort text om respektive bild.
Vi börjar från vänster med dom större svartvita bilderna över till väggen med bilderna i färg.
Samtliga bilder är även till salu. Kontakta mig via telefon eller mail. Kontaktuppgifter finns på plats eller här på min sida.

  1. Fyrväktaren
    Det var sent på kvällen och kameran var riggad på udden söder om Högby fyr, en uppgående fullmåne bakom fyren skulle fotograferas. Fullmånen blev aldrig synlig denna kväll, molnen tornade upp sig och utrustningen fick plockas ner, snopet!
    Men på hemvägen i mörkret tornade en välkänd siluett upp sig ute på en sten. Det låg en säl och sov där ute! Det tog ett tag att komma i läge, Högby fyr skulle ju finnas med som bakgrund samtidigt som sälen måste ligga helt stilla, det blev långa slutartider i mörkret.
    Jag fick egentligen bara en bild där allt stämde, det är den ni tittar på just nu.
    Utskriven på Hahnemühle PhotoRag, Reflexfritt konstglas. Pris 5000 sek
  2. Längtan
    Den stod bara där, kon som man enkelt kallar den, egentligen är det en Highland Cattle men ”kon” som längtar känns lite bättre i munnen. Man undrar vad den tänker på, den stod så där väldigt länge. Blå Jungfrun där ute till havs är känd för att ha en speciell dragningskraft, både på ”kor” och människor. Kanske främst på häxor. Blåkulla är ett annat namn på den sägenomspunna ö.
    Enkel att fotografera, man hann testa många kamerainställningar. Här var det tillfället som gjorde bilden.
    Utskriven på Hahnemühle  PhotoRag, Reflexfritt konstglas. Pris 5000 sek
  3. Fyrbocken
    Det är lågvatten och stenreveln mellan Kropporde udde, där jag befinner mig, och Högby fyrplats är ordentligt synlig. Morgonen börjar bli sen och solen har snart skingrat morgondimman. Plötsligt kommer det en råbock från sjömarkerna, han går med hängande huvud, ser inte alls så pigg ut. Bocken går hela vägen ut på stenudden, fortsätter rakt ut i havet och börjar simma mot öppet hav! Är han deppig? Ska han verkligen dränka sig? Gör bockar så? Plötsligt vänder han och simmar tillbaka, går upp på bland stenarna, ruskar av sig och går tillbaka in mot land. Nu har han en annan hållning, spänstig och rakryggad går han hela vägen in till land och försvinner in över sjömarkerna. Vad hände egentligen?
    Det finns en hel bildserie på bocken, även när han simmar. Ljuset är svårt, solen har kommit upp lite högt men bilden räddas av kvarhängande dimslöjor. Tycker att bilderna blir snyggast i svartvitt.
    Varför gjorde bocken så här? Det enkla svaret är nog att han helt enkelt avlusade sig. Jag har sett det här tilltaget ytterligare en gång, det finns bilder på det också men det är en helt annan historia….
    Utskriven på Hahnemühle PhotoRag, Reflexfritt Konstglas. Pris 4500 sek
  4. Skärfläckan
    På dom betade sjömarkerna vid Högby lilla hamn, som för övrigt är ett fågelskyddsområde, häckar den mycket vackra skärfläckan. I fjol, 2018, var det ett bra år och hela 25 par låg på ägg. I år blev det sämre, en duvhök härjade i området, förmodligen hade den ungar i talldungen strax syd om. Som om inte duvhöken skulle räcka som störningsmoment dök det upp en pilgrimsfalk. Till sist fick skärfläckorna ro, häckningen senarelades och på en annan plats. Det blev i alla fall en 7-8 par som gick i häck.
    Bilden på skärfläckan är tagen långt efter häckningen är över, förmodligen är individen någon helt annan än platsens ”egna fläckor”.
    Det finns tusen och åter tusen bilder på skärfläckan, jag ville göra något annorlunda. För att få en lite suddig känsla togs bilden genom ett strandvegetationen, en svartvit bild med ett uns av sepia skapar en bild som ser åldrad ut. Denna bild på skärfläckan är nog inte tagen tidigare.
    Utskriven på Hahnemühle PhotoRag, Reflexfritt konstglas. Pris 4000 sek
  5. Drömlik spovsnäppa
    Man brukar säga att hösten i fågelvärlden börjar redan vid midsommar. Då startar sydsträcket av storspov.  I början av juli kommer fler och fler vadare, dom vuxna fåglarna kommer först. Fortfarande klädda i sina snygga praktdräkter. Spovsnäppan tycker jag är en av dom snyggaste med sitt tegelröda bröst. Denna julidag ligger jag gömd på Kroppordes stenorde, här längst ut brukar vadarna stanna till en kort stund. Efter vila och energipåfyllning drar dom sedan vidare.
    Spovsnäppan på bilden vilar efter att nyss ha anlänt. För att få en snygg inramning av fågeln har jag borrat ner teleobjektivet bland stenarna. Överexponerat bilden ett par steg och får därmed till en lugn, lite drömlik, bild på en sovande spovsnäppa.
    Utskriven på Hahnemühle FineArt, tavelglas. Pris 1600:-
  6. Kärrsnäppor
    Bilden på dom två vuxna kärrsnäpporna med sina svarta magar är tagen vid samma tillfälle som spovsnäppan. Samma bildteknik ger en likartad drömsk bild fast på två ”kärror”.  Tavlorna passar bra att hänga i par.
    Utskriven på Hahnemühle FineArt, tavelglas. Pris 1600:-
  7. Gluttsnäpporna landar
    Det är perfekt vattenstånd för att vadarna ska födosöka på kalkhällarna i Hälluddsvik. Hällarna blir till dukade matbord för fåglarna. Gluttsnäppan är riktigt svår att fotografera, den är nervös och varnar ljudligt så fort den blir minsta orolig. Här har precis en flock landat längst ut på kalkhällens kant. Man ser att dom är nervösa, alltid i rörelse på väg framåt.
    Här är det inte någon speciell kamerateknik som behövs. Inte mer än att överexponera bilden ett par steg samt ligga helt stilla för att inte oroa ”gluttarna”.
    Utskriven på Hahnemühle FineArt, tavelglas. Pris 1600:-
  8. Tranor i måne
    Det är en eftermiddag i början av oktober och tranorna formligen väller ner över Öland,. Dom har som på ett givet klockslag börjat sin resa söder ut. Sträcket pågår fram till kvällen och det börjar bli dags att gå ner för natten. Dom betade markerna nere vid Vässby fjärd formligen kokar av tranor denna kväll. Tänk när alla dessa ska lyfta! Jag är på plats redan på natten, lutar mig mot en stor sten och inväntar gryningen. Det är fullmåne och jag kan se siluetterna av tranorna ett par hundra meter framför mig. Precis när solen sprider sina första strålar i öst börjar dom lyfta. Ungefär 25-50 stycken i taget lyfter dom. Först springande på marken, sen luft under vingarna och upp, upp, mot den nergående fullmånen i sydväst. Detta är nog en av dom mest magiska mornar jag upplevt, mer än väl värd mödan av att stiga upp mitt i natten.Tack för att ni har tittat och läst om mina bilder, hoppas att ni har haft en stund av nöje.
    Gå nu ut och gör era egna upptäckter på denna vackra ö.
    Utskriven på Hahnemühle PhotoRag, Reflexfritt konstglas. Pris 3000 sek