Har dom senaste veckorna försökt komma rådjuren, främst bockarna, lite närmare inpå livet.
För en månad sedan gick rådjuren, utan konflikter, tillsammans i flockar ute på gräsvallarna.
Bockarna med bastbeklädda horn och alla med luggslitna vinterpälsar.
Så plötsligt drog sig dom lite äldre bockarna undan, det var dags att feja hornen och därmed bilda sina revir.
Nu är blev det slut på friden, bara hondjur och möjligen mindre fjolårsbockar accepteras av dom äldre bockarna.
Bockarnas fejninsperiod ser ut att vara över en lång tid. Dom äldre bockarna fejar först medan dom yngre kan ha basthornen kvar ända till slutet av april.
Såg faktiskt en bock igår, såg ut som en tvååring, som hade basten kvar. Dessutom hade han sällskap av ett smaldjur, bägge på väg in i en av ”storbockarnas” revir….en riktigt dåligt val.
Härom morgonen blev jag vittne till en intressant händelse. Jag hade placerat mig dold på gränsen mellan två revir, det var fortfarande mörkt men revirbocken söder om mig hade redan börjat stöka omkring.
Skällde ljudligt och strök huvudet mot buskarna för att stärka sitt revir. Plötsligt anade att jag var i närheten och på några meters håll blev jag ordentligt uttittad och utskälld innan han obekymrat gick vidare på sin markeringsrunda.
Plötsligt kommer en get gående från grannreviret i norr, helt klart hade hon blivit intresserad av ”sydbockens” ljudliga uppträdande, hon bytte helt enkelt revirbock!
Rådjurens parning sker ju först på sensommar så antagligen går väl damerna just nu runt för att välja bästa bocken.
Eftersom det finns gott om rådjur på Öland är reviren riktigt tajta. Just nu kan finnas tre ”storbockar# på en yta som 1500×600 m.
Blir intressant att följa utvecklingen under sommaren men kanske främst under sensommarens parning.