Att det är en pågående invasion av aftonfalk har väl inte undgått någon fågelskådare. Det är fantastiskt att på nära håll få uppleva deras jakt på gräshoppor och sländor.
På Ölanda har det dom senaste kvällarna samlats hela 9 falkar. Ofta sitter dom på ledningar eller i toppen på någon buske.
Det är enkelt att få bra bilder, bara att köra in bilen på parkeringsplatsen, rulla ner sidorutan, ta kamerastöd mot dörren och trycka av.  Många har anammat idén och mängder av likartade  falkbilder syns nu i bildflödet.
Hur tar man då en bild som sticker ut, tja jag vet egentligen inte, det är riktigt svårt. En möjlighet är att sitta i bilen och vänta ut en situation som kan tänkas uppkomma. Det finns rosenvingad gräshoppa i området, det vore snyggt
att fånga en bortflyende rosenvingad gräshoppa med sina röda vingar synliga tillsammans med en jagande aftonfalk.
Den bilden vill man ju ha!!
Tills dess får man  nöja sig med exempelvis denna bild. Bilden på sex aftonfalkar samlade på en ledning är bildmässigt inte några konstigheter. Det unika ligger ju att fånga så många falkar tillsammans….i Sverige, det är ju udda.
Det ska sägas att ytterligare tre falkar sitter nedanför.
Falkarna sitter utspridda i bildens djupled och för att få ett hyfsat skärpedjup med bra skärpa har jag valt att fota med bländare 11. Testade med bländare 14 men skärpan kändes något sämre.
För att inte den nedgående solen ska överexponera den vita kinden allt för mycket har jag valt att underexponera bilden 1,3 steg.

Sex aftonfalkar, av totalt nio individer, sitter samlade på ledning vid Ölanda flygfält på norra Öland den 2:a september.
Canon EOS 5D markIV Canon 500 mm 1/500  f/11  ISO640  -1,3 bländarsteg
Bilden redigerad i Lightroom