Nu på sensommaren kryllar det av trollsländor i Hornsjön, det är kul glida omkring utmed sjöns vasskanter, här finns ett myller av sländor.
Att plåta trollsländor är tålamodsprövande, sländorna far hit och dit och när man väl fått in skärpan, knäpper bilden,  ja då är den försvunnen.
En morgon på Hornsjön, i min kanot, utmed en vasskant, i skuggan och fyllde jag i princip ett helt minneskort med trollsländebilder. Det blev bara en handfull bilder som blev bra, att par bilder gillade jag riktigt mycket faktiskt.
I början körde jag med snävaste autofokuspunkten, samt inställningen om ”följande fokus trots att hinder i vägen”, tror det är case 2 på en canon.  Med den inställningen var kameran, en Canon 5D markIV med ett canon 500 mm tele, fullständigt
chanslös i jakten på att fokusera sländorna. Skall även säga att utrustningen var monterad på ett kraftigt enbensstativ med gimbalhuvud. Visst blev det någon bild som fokuserade men det bliv ganska uselt resultat.
Efter att ha ändrat till manuell fokusering började det hända saker, bilderna blev oftare skarpa men samtidigt fick jag riktigt coola oskarpa bilder.

Bild nummer ett är väl mer en traditionell tagen trollsländebild. Sländan är hyfsat skarp och gör sig riktigt fint mot dom mustiga bakgrundsfärgerna.
Personligen tycker jag inte det är sländan utan bakgrundsfärgerna som gör denna bilden.
f/6.3  1/1600  ISO250   -2 bländarsteg

Bild nummer två är helt klart min favorit. Sländan är inte i fokus, man förnimmer den bara bortom växten som ligger i skärpa. En mycket intressantare bild än den första.
Javisst är det ett turskott, det är nästan alla ”trollbilderna”, man är liksom utom kontroll…. men tur får man när man bränner av 1400 bilder på två timmar.
f/6.3  1/1250 sek  ISO 250  -2 bländarsteg

Brukar nästan alltid testa några bilder i svartvitt. Här blev det ett ganska coolt djup i bilden, ser konstgjort och tillrättalagt ut. Gillar den här också, den är udda.
f/6,3  1/2500 sek ISO 250  -1,3 bländarsteg